Wijkgebouw De Spil is écht niet meer te missen

Klik hier voor de volledige versie: https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/wijkgebouw-de-spil-is-echt-niet-meer-te-missen~aa597ec8/?fbclid=IwAR1trEoDpKHeHESB-1AaqwN5qSn4ID52FoSwyh5w0i4NpHQfUpgvHCjJUeQ&referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F

VEGHEL – Regelmatig lopen sporters per abuis wijkgebouw De Spil binnen omdat ze in de aangrenzende sporthal moeten zijn. En zelfs de wethouder kon het wijkgebouw aanvankelijk niet vinden. Maar daar komt verandering in. De Spil is na een renovatie niet meer te missen. 

Een schreeuwend groene gevel en felgeel naambord onthullen sinds woensdag duidelijk waar wijkgebouw De Spil gevestigd is: aan de Bunders 5 in Veghel, achter café de Stapperij en achter  sporthal De Bunders. Nu duidelijk zichtbaar met een eigen ingang en een eigentijds, modern uiterlijk. 

Daar is de afgelopen tijd hard aan gewerkt door de vele vrijwilligers van de wijkvereniging, aannemer Hoedemakers en de gemeente, vertelt voorzitter Hans van Zandvoort. ,,We zijn vanaf juni ongeveer bezig. Het is een verdienste van heel veel mensen. Sommigen waren hier dag en nacht, vaak stond om 06.30 uur de koffie al te pruttelen.” 

Een goed gebouw brengt mensen bij elkaar 

Wijkgebouw De Spil is gezellig gemaakt met zithoekjes en veel kleuren op de muur.
Wijkgebouw De Spil is gezellig gemaakt met zithoekjes en veel kleuren op de muur. © Kirsten Rietbergen/BD

Het gebouw heeft een complete metamorfose ondergaan van binnen en van buiten. Dat was hard nodig, geeft wethouder Coby van der Pas toe, die woensdagmiddag De Spil 2.0 mocht openen. ,,Vorig jaar november kwam ik op werkbezoek en ik vond het al lastig te vinden. Ik zag niet goed waar ik naar binnen moest, en eenmaal binnen trof ik een verouderde bar, zaal en toiletten. De conclusie was meteen al dat hier echt iets moest gebeuren. Dat hebben wij gefaciliteerd, en dankzij de vele vrijwilligers staat er nu een fris, modern en kleurrijk wijkgebouw”, vertelt de wethouder. Dat is volgens haar hartstikke belangrijk omdat een goed gebouw mensen verenigt. ,,Een opgewaardeerd gebouw draagt bij aan meer activiteiten en dus krijgt het meer betekenis voor de wijk. Het gebouw is een middel om de leefbaarheid te vergroten.”

Vijf buurten 

Dat zien ze bij de wijkvereniging al gebeuren, beaamt Peter Schepers, een van de beheerders. ,,We hebben gehoord van mensen die al jaren geen lid meer zijn dat ze weer willen komen.” De Spil is sinds 45 jaar letterlijk een centraal wijkorgaan voor vijf Veghelse buurten: De Bunders, de Laren, de Velden, de Donken en een deel van ’t Ven. ,,Er zijn zo’n 400 gezinnen lid van de wijkvereniging, dat zijn samen zo’n 1200  tot 1500 mensen. Maar die komen niet allemaal hier. Misschien komt daar nu verandering in”, zegt Schepers.

Wethouder Coby van der Pas (midden) tilt met voorzitter Hans van Zantvoort van de wijkvereniging en vrijwilliger/beheerder Peter Schepers het bouwhek weg. Daarmee is de Spil 2.0 geopend.
Wethouder Coby van der Pas (midden) tilt met voorzitter Hans van Zantvoort van de wijkvereniging en vrijwilliger/beheerder Peter Schepers het bouwhek weg. Daarmee is de Spil 2.0 geopend. © Kirsten Rietbergen/BD